TATA NANO : το φθηνότερο αυτοκίνητο στον κόσμο !


«έβλεπα οικογένειες τεσσάρων ατόμων να μετακινούνται πάνω σε scooters και τότε αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα αυτοκίνητο χαμηλού κόστους γι’ αυτούς τους ανθρώπους»!

Ο λόγος για το Tata Nano, το οποίο παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Νέου Δελχί, ο πρόεδρος του ινδικού ομίλου Tata Μotors, Ράταν Τάτα στον οποίο ανήκουν και τα παραπάνω λόγια.

Το συγκεκριμένο μοντέλο κατασκευάστηκε για να δώσει τη δυνατότητα στις χαμηλόμισθες οικογένειες της Ινδίας, να αποκτήσουν το πρώτο τους αυτοκίνητο. Η παρουσίαση του Tata Nano έγινε στη μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτων της Ινδίας στο Νέο Δελχί. Το κόστος απόκτησής του ανέρχεται στα 2.500 δολάρια (1.700 ευρώ) !

Το Tata Nano είναι τετράθυρο με χωρητικότητα πέντε επιβατών. Χρησιμοποιεί κινητήρα 624 κυβικών εκατοστών που αποδίδει 33 ίππους. Ιδιαίτερα χαμηλή θα είναι η κατανάλωση καθώς σύμφωνα με την εταιρία, το Nano θα διανύει 25 χλμ. ανά λίτρο βενζίνης, ενώ θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον αφού «...θα ρυπαίνει όσο μια μοτοσικλέτα». Το μικρό τετράθυρο μοντέλο έχει μήκος 3,1 μέτρα, πλάτος 1,5 μέτρα και ύψος 1,6 μέτρα!Η κίνηση βρίσκεται στον πίσω άξονα και οι τροχοί στις τέσσερις γωνίες του αμαξώματος, γεγονός που βοηθά ιδιαίτερα στο μανουβράρισμα μέσα στην πόλη. Ο χώρος αποσκευών βρίσκεται εμπρός, μαζί με την μπαταρία και το υγρό για τον υαλοκαθαριστήρα, αφού υπάρχει μόνο ένας. Θα διατίθενται δύο διαφορετικές εκδόσεις και αρκετές αποχρώσεις για το αμάξωμα. Υδραυλικό τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα, ραδιόφωνο, σύστημα ABS, αερόσακοι και προστατευτικοί δοκοί λάμπουν δια της απουσίας τους. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το Nano είναι τα 75 χ.α.ώ.

Οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο 2008 στην εγχώρια αγορά, με την ετήσια παραγωγή να ορίζεται στις 250.000 μονάδες. Σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρίας, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια το Nano θα διατίθεται και σε άλλες αναδυόμενες αγορές στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι ήδη έχουν εκφράσει τους φόβους τους ότι ένα αυτοκίνητο τόσο φθηνό θα μπορούσε να οδηγήσει εκατομμύρια Ινδούς στους δρόμους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να γεμίσουν οι ήδη μποτιλιαρισμένοι δρόμοι της χώρας, με συνέπεια όχι μόνο την περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και τη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ινδίας από το πετρέλαιο.

Η κίνηση της Tata έδειξε και στις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες ότι υπάρχει αγορά για μικρά, οικονομικά και χαμηλής κατανάλωσης αυτοκίνητα. Η Vοlkswagen, η Toyota Motor Corp, η Honda Motor Corp και η Fiat έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα για την παραγωγή χαμηλού κόστους αυτοκίνητα. Η Nissan Motor Corp σε συνεργασία με την Renault βρίσκονται στην ανάπτυξη αυτοκινήτου 3.000 δολαρίων μαζί με την Bajaj Auto Ltd, ανταγωνίστρια της Tata.

Πάντως, είναι περίεργο να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τις εκπομπές καυσαερίων, καθώς τα μεγάλα αστικά κέντρα στην Ινδία στοχεύουν να εναρμονιστούν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέχρι το έτος 2010.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αναμένουμε την εισαγωγή του και στη χώρα μας !

links :
http://www.tatamotors.com/
http://www.tatanano.com/